Er du en mere ambitiøs taler end Lucy Kellaway fra Financial Times?

”Min frygt for at tale i forsamlinger var lige så irrationel, som den var ekstrem.”

Med de ord indleder den skarpe Lucy Kellaway en klumme om at overvinde sin frygt for at stille sig op foran større forsamlinger for at holde tale. Efter hun gennem de første 20 år af sit arbejdsliv forsøgte at undgå større talersituationer, har hun besluttet sig for at overvinde sin irrationelle angst og takke ja til de tale-invitationer, hun sidenhen har fået.

Med ambitioner i fodpanelshøjde

Lucy Kellaway giver fem råd til at blive en god taler:

  • Vær fraværende: Drop de dybe vejrtrækninger og alle forsøg på at blive nærværende – det bliver du alligevel aldrig.
  • Tag piller og drik alkohol: Dulm nerverne med betablokkere eller et glas vin.
  • Få en nærdødsoplevelse: Udligne sceneskrækken med en større, mere rationel frygt. Eller med andre ord: cykl i topfart modsat køreretningen i byens travleste, ensrettede gade.
  • Vær sidst i rækken: De fleste erhvervsledere er så dårlige oplægsholdere, at du selv med ambitioner så høje som et fodpanel vil virke bare minimalt underholdende.
  • Øv dig foran en gabende teenager: Derfra kan det kun blive bedre.

Ja, det kan kun blive bedre end et ønske om at levere et oplæg uden at gå under af et angstanfald med hjælp fra piller, alkohol og dovne teenagere.

Lucy Kellaways ubehag over at holde oplæg er helt almindelig. Hver dag ser, hører og oplever vi i Talerakademiet imidlertid, hvordan mennesker gennem målrettet træning kan lære at bruge deres adrenalin konstruktivt, så de når deres mål med deres præsentationer.

Så er du mere ambitiøs med det, du vil sige, og tror du på, at dine ord er vigtige og har betydning?

Så kommer du ikke langt med Lucy Kellaways gode råd til at blive en god taler.

Hvor vil du hen, du?

Vi vil ikke komme ind på de dybe vejrtrækninger her, men i stedet give et par andre råd: Find ud af hvilken forskel du og din præsentation skal gøre.

  • Skal dit publikum handle anderledes på baggrund af ny forskning eller nye undersøgelser?
  • Vil du flytte deres holdninger?
  • Har de brug for en pep-talk?

Hvis du kan give et klart og konkret (meget konkret) svar på hvor, du vil hen med din tale, er du kommet langt. For at kunne svare på spørgsmålet, bliver du nødt til at tænke på hvem du taler til, og dernæst hvordan du kan bringe dem videre med din tale.

Øv dig – træning gør mester, især hvis du løbende får professionel og konstruktiv feedback.

Ring til os, hvis du vil nå længere med dine taler end Lucy Kellaway.

Lucy Kellaway klummer bliver bragt i Politiken hver onsdag bag på økonomisektionen. I dag handler den om at blive en god taler.