Hold forbindelsen ved lige i en coronatid

Danmark er gået i stå: De fleste af os er blevet sendt hjem for at begrænse smitten. Men vi mennesker er flokdyr; vi har behov for at være i tæt kontakt med andre mennesker. Nu savner vi alle de samtaler – store som små – som vi normalt har face-to-face.

Så her kommer nogle forslag til, hvad du kan gøre for at holde samtalen ved lige og få dækket dine sociale behov i en coronatid.

Sms, Messenger

Hverdagen er totalt forandret, for blot en uge siden sendte vi tekstbeskeder til hinanden for at aftale mødetider og mødesteder. Og selv beskeder om ’har du tid til at tale nu?’. Der skrives helt sikkert stadig mange tekstbeskeder, og bliv endelig ved med det. Vi har brug for at bearbejde alt det, som sker omkring os i disse dage. Og måske du skulle sende en ekstra sms til din gamle mormor eller andre lidt fjernere bekendte, der sidder hjemme helt alene. Vi har alle brug for at mærke, at der er andre i verden lige nu.

Facebook og Instagram

Der sikkert også mange, som er meget på både Facebook og Instagram nu, igen både for at bearbejde, hvad der sker og for at dele vores oplevelser. Og der er opstået grupper, hvor man kan melde ind, hvis man gerne vil hjælpe eller har brug for hjælp, mens coronaen raser. På den måde kan de sociale medier være super positive. Men pas på: Når vi skriver til hinanden, er der flere muligheder for misforståelser og for at en eventuel uenighed kan eskalere. Vi kan jo ikke aflæse hinandens kropssprog, når vi skriver til hinanden. Så de regler om at holde en god tone på de sociale medier, gælder endnu mere nu, hvor følelserne måske sidder mere uden på tøjet.

Telefon

Ring til dine kolleger, venner og familie. Det er noget andet at skrive mails og beskeder til hinanden end at mødes. Telefonen giver en lidt bedre kontaktmulighed end teksten alene. Derfor vil vi opfordre dig til at ringe og tale med andre  – som vi gjorde det meget oftere for bare 5-10 år siden. I telefonen er det ikke kun ordene, som forbinder os, men også stemmen. Vi kan høre på stemmen, hvordan vores samtalepartner har det. Er der glæde over at snakke? Eller er det bekymringen, som viser sig tydeligst? Lyt til ordene – men først og fremmest til stemmelejet. Husk at vi generelt er hurtige til at afkode hinandens sindsstemning på netop stemmen. Brug din intuition, mærk efter, og spørg forsigtigt ind. Husk vi forholder os meget forskelligt til alle de nye retningslinjer, så vær derfor rummelig, hvis andre – efter din mening – er overbekymrede eller det modsatte.

Gå en tur, mens du taler i telefon

Vi skal ud og have noget frisk luft. Og indtil videre må vi gerne gå en tur, hvis vi holder afstand til andre, og hvis vi ikke har symptomer. Selvfølgelig er det nemmere at holde afstand, hvis man bor tæt på natur end, hvis man bor midt i byen, så tag hensyn til det. Tag ørebøfferne på, gå ud og ring rundt til venner og bekendte. Lyt til hinandens hverdag og udfordringer, så I begge får plads i samtalen.

Husk at vi generelt er hurtige til at afkode hinandens sindsstemning på stemmen

Facetime

Os forældre, som har oplevet en tid med fastnettelefon, er mere vant til at sidde stille det samme sted, når vi taler i telefon. Men vi kan lære noget af vores børn og andre yngre. Signes datter er i USA – og kommer forhåbentlig snart hjem. Men mens hun har været væk, har Signe og hendes andre piger talt meget med hende på facetime. Signe – og sikkert også mange andre forældre – kan lære noget af deres måde at facetime på. For de tager telefonen med rundt, hvis de skal lave en kop te eller smøre en mad. Telefonen ligger bare ved siden af, og nogle gange kan man se hinanden, andre gang kan man kun se loftet. Hvis de skal på toilettet, siger de det bare og går på toilettet og lader telefonen ligge. Så fortsætter samtalen bagefter – lige som man normalt vil gøre, når man mødes med folk. Signes oplevelse er, at samtalen på facetime minder mere om almindelige samtaler, og hvis det hyggesnak, behøver man ikke være 100 % til stede, og når de mere alvorlige emner kommer på banen, bliver telefonen løftet tættere på, og man kan se hinanden.

Skype og andre tele-konferencer

Ved at mødes online på Skype, zoom eller hvilket system man nu benytter, får man mere en fornemmelse af at være sammen med andre. Vi har fx hørt om et par, der ville holde middag med nogle venner over Skype – bare for at få noget af deres sociale behov dækket. En sjov ide, som klart skal prøves af.

Det kan være en udfordring at holde en samtale kørende med flere online. Men fordelen er også klar – vi kan tale sammen og se hinanden uden at være i samme rum. Så her kommer tre konkrete råd til, hvordan man bedst taler sammen, når man er flere på linjen:

  • Husk at lad alle få taletid, fx ved at lave en tale-runde, så ordet går på skift.
  • Vis med din mimik, at du lytter med. Kig på skærmen og nik fx i samme tempo som den talende
  • Vær ikke bange for pausen. Nogle forbindelser og nogle tekniske løsninger kan give en lang responstid, så hav en ekstra tålmodighed og tillad pausen

God fornøjelse med at holde samtalen ved lige, både på skrift og i tale. Så kan vi stå sammen – på afstand.